Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /srv/web/szteajkkarrier/index.php:2) in /srv/web/szteajkkarrier/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /srv/web/szteajkkarrier/index.php:2) in /srv/web/szteajkkarrier/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /srv/web/szteajkkarrier/index.php:2) in /srv/web/szteajkkarrier/libraries/joomla/session/session.php on line 426

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /srv/web/szteajkkarrier/index.php:2) in /srv/web/szteajkkarrier/templates/ajkkarrieriroda/ja_templatetools.php on line 44
Rendezvények
Rendezvények

A Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából Konferencia a Szegedi Ítélőtáblán

Az Európai Tanács Miniszteri Bizottságának döntése alapján, immár évtizedes hagyomány szerint, minden év októberében tartják a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napját. Ebből az alkalomból - az országos program keretében - a Szegedi Ítélőtábla idén először, az igazságszolgáltatás működése és szervezete iránt érdeklődő egyetemisták részére rendezett konferenciát október 25-én a Szegedi Ítélőtábla dísztermében.

A nagy érdeklődéssel kísért eseményen a hallgatók jeles gyakorlati és elméleti szakemberek előadásaiból tájékozódhattak az ítélőtábla mindennapi ítélkezésen túlmutató feladatairól, valamint a szervezetrendszerbe kerülés lehetőségeiről a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karával közösen megvalósított gyakornoki programtól egészen a bírói munka hivatásszerű választásáig.

A rendezvényt a Szegedi Ítélőtábla elnöke, dr. Harangozó Attila nyitotta meg. A már korábban megkezdődött, és a bíróságoknak az állampolgárok felé történő nyitása irányába mutató folyamat szerves részeként értékelt konferencia elején kifejtette: a törekvés legfőbb üzenete egyrészt a modern, szolgáltató állam jelenléte, másrészt egy olyan, mindenki által hasznosítható tudás, ismereti kör átadása, ami reményei szerint a résztvevőkön keresztül a társadalom szélesebb rétegeihez is eljut.

Jelenleg a magyar bírósági szervezet folyamatos átalakulás részese, amely jórészt a jogszabályi környezet belső igényből fakadó megváltozásából ered a gyors, operatív, hatékony igazságszolgáltatás érdekében. A rendezvény közvetlen célja, hogy megismertesse a joghallgatókkal, hogy az általuk megszerzett elméleti tudás hogyan és milyen szervezeti keretek között alkalmazható a bírósági gyakorlatban.

Ezt követően a Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettese, dr. Hámori Attila beszélt a fogalmazóvá és bíróvá válás útjáról, a bírói életpálya szépségeiről és felelősségéről, mindezt személyes élményekkel is átszőve annak érdekében, hogy a joghallgatók minél inkább kedvet kapjanak ehhez a hivatáshoz, minél több tehetséges és elhivatott leendő kollégát üdvözölhessen a szervezet a tagjai között. A hallgatóknak elmondta, hogy a bírói munka nem vegytiszta ítélkező tevékenység, emellett a kellően agilis és érdeklődő kollégáknak számos lehetősége van tudományos, irodalmi, oktatói, szakmai, illetve igazgatási vezetői munkaterületen is kibontakozni, sőt a jogalkotásban és az Országos Bírósági Hivatal egyes munkacsoportjaiban is részt venni.

A bírák jogállásának bemutatásán keresztül is vonzóvá kívánta tenni ezt az életpálya modellt. Ismertette a mai magyar bírósági szervezetrendszer felépítését, a bekerülés és az előrelépés feltételeit. Nyomatékosan felhívta a figyelmet a pályázáskor figyelembe vehető többletpontok rendszerére, amelyre előzetesen végzett meghatározott tevékenységek révén lehet szert tenni. Mivel a szabályozás e tekintetben is folyamatosan formálódik, megosztotta a hallgatókkal a személyes közreműködése által is létrejött, a közeljövőben várható változásokról szóló koncepciót, amely a jelenlegi hangsúlyok valamelyes eltolódásával az objektív értékelés maximalizálására törekszik.

Dr. Görög Márta, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Polgári és Polgári Eljárásjogi tanszékének docense örömét fejezte ki, hogy a hallgatók szép számmal képviseltették magukat. A rendezvény sikere – ahogy mondta – minden bizonnyal a címében megfogalmazott hívószavakban is rejlik, továbbá itt üdvözölte az egyetem és az ítélőtábla között kialakult gyümölcsöző, széleskörű szakmai és tudományos együttműködést. Szólt arról, hogy az országban egyedül a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán működik önálló Karrier Iroda, amelynek feladata a végzett hallgatók munkaerőpiacra lépésének elősegítése, támogatása, valamint követése. Az iroda munkájának hatékonyságát igazolja, hogy a friss diplomások 65%-a a végzést követő fél, 30%-a pedig egy éven belül végzettségének megfelelő munkakörben el tud helyezkedni. Ez az időszak rövidebb is lehetne, ha a fiatal pályakezdőknél nem kellene az „utolsó (szabad) nyár” effektusával is számolni.

A szegedi joghallgatók gyakorlatorientált képzésének és nem titkoltan későbbi dél-alföldi elhelyezkedésének elősegítése érdekében jött létre egy 2005-ös ÁROP pályázat nyomán az ún. szakmai gyakornoki program, amelynek keretében a feltételeknek megfelelő hallgatók meghatározott létszámban huzamosabb, 3 hónapos szakmai gyakorlaton vehetnek részt az egyre bővülő számú fogadóintézményeknél, ahol kollégaként próbálhatják ki magukat. A mára közel 30 résztvevőt számláló, a teljes jogász hivatásrendet felölelő intézmények sorához a Szegedi Ítélőtábla a 2012/13-as tanévben csatlakozott. A fogalmazói lét embrionális állapotaként aposztrofált gyakornokként eltöltött idő legnagyobb előnyének mind a program szervezői, mind a résztvevői a különféle jogágakat felölelő valós munkatapasztalat - akár sikerélmény - megszerzését tartják, amely a leghatékonyabb segítséget nyújtja a pályakezdő fiatalnak a számára legmegfelelőbb jogterület megtalálásához.

Búcsúzóul dr. Hámori Attila mindenkit a pályázatok beadására bátorított. Tapasztalata szerint van fogadókészség az általa preferált, vidéki törvényszékeken is a tehetséges kollégák iránt. Sokat kell és lehet dolgozni, de emellett biztosított a tudásuknak a más irányú vagy más jogi területen történő továbbfejlesztési lehetősége, így reményei szerint sokaknak sikerült kedvet kapnia a bírói hivatáshoz.

 

A bíróvá válás folyamatáról készült prezentáció innen tölthető le.

 

 

 

Pályázati felhívás

alt

A pályázati felhívás IDE kattintva letölthető. 

 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

alt

A Magyar Iparjogvédelmi Szerzői Jogi Egyesület (MIE) pályázatot hirdet egyetemistáknak és PhD képzésben résztvevő hallgatók részére "Egy új remény vagy A kétség lazaca" című kétnapos szakmai továbbképzésen való részvételre. "

Helyszín: Pécs, CORSO Hotel

Időpont: 2013. május 30-31.

A pályázati felhívás INNEN letölthető, a konferencia programját és a jelentkezési lapot pedig IDE kattintva megtekinthetitek.

 

Nemzetközi tanulmányokat hallgatsz?

Gondoltál már arra, hogy civil szervezetnél teljesítsd a kötelező szakmai gyakorlatot?

Biztosan létezik az érdeklődésedhez passzoló civil szervezet, ahol hasznosan töltheted a gyakorlati idődet, és ők is nyernek Veled.

Ha érdekel a lehetőség, látogass el a Talentum Alapítvány programjára!

alt

Részletes program a képre kattintva.

 

Polgári Jogi Jogesetmegoldó és Activity Verseny

                                           alt

 

Morgan Stanley PRÓBA AC

P R Ó B Á L D    K I    M A G A D!alt

Próba AC jogász hallgatóknak / végzősöknek angol nyelven!

IDŐPONT: 2013. április 18. 10:00-12:00 és 13:00-16:00

HELYSZÍN: SZTE GTK Aula (Kálvária sgt. 1.)

Részvételi szándékodat 2013. április 15-ig az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen
önéletrajzod csatolásával jelezd!

 

Tavaszi Állásbörze

Idén már sajnos lemaradtál róla, de legközelebb ne hagys ki. Az ÁJK Karrier Iroda jövőre is ott lesz az SZTE Tavaszi Állásbörzén

alt

 


Karrier hírlevél
A feliratkozáshoz nem szükséges emailes megerősítés. Feliratkozásával Ön egyértelműen jelzi, hogy szeretne Karrier Hírlevelet kapni.

Szakmai gyakornoki program

Szakmai gyakrolat